U trendu

Britanija otkupljuje sanke i zaatavu sa ekspedicije na J. pol

LONDON – Sanke i zastava korišćene u jednoj od čuvenih ekspedicija istraživača Ernesta Šakletona na Južni pol otkupila je organizacija koju finansira britanska vlada da bi sačuvala dragocene predmete u Velikoj Britaniji.

Memorijalni fond za nacionalno nasleđe, telo koje finansira vlada, saopštilo je danas da je platilo 204.000 funti (226.000 evra) za pomoć u kupovini ta dva predmeta, korišćenih u prvoj od tri britanske antarktičke ekspedicije koje je početkom 1900-ih vodio Šaklton, prenosi AP.

Artefakti će biti donirani dveoma engleskim muzejima.

Ekspedicija je nazvana Nimrod po brodu, koji je prvi put došao na manje od 100 milja od Južnog pola 1909.

Uprkos tome što se na kraju završila neuspehom, ekspedicija se smatra ogromni napretkom i postavila je temelje za uspešno putovanje norveškog istraživača Roalda Amundsena samo dve godine kasnije.

Drvene sanke od jedanaest stopa bile su jedna od četiri koje su se koristile za izvlačenje zaliha i opreme preko antarktičke tundre. Zastava sa crvenom glavom jednoroga i zlatnim sidrom pojavljuje se na mnogim fotografijama sa putovanja.

Sanke i zastava bili su u vlasništvu Erika Maršala, hirurga i polarnog istraživača koji je pratio Šakletona u Nimrodovom „maršu sanki“ do Južnog pola.

Maršal je stvari vratio u Britaniju i 1950-ih ih je poklonio svojoj bivšoj školi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.