U trendu

Britanija planira značajno povećanje broja obaveštajaca

Britanska vlada će značajno povećati broj obaveštajaca koji bi trebalo da rade na sprečavanju teroristističkih napada, izjavio je britanski ministar finansija Džordž Ozborn.

„Mogu da potvrdim da ćemo u narednih pet godina značajno povećati broj zaposlenih u sve tri obaveštajne agencije, koji će raditi na istraživanju, analizi i sprečavanju realizacije planova za izvršenje terorističkih napada“, rekao je Ozborn, a preneo Rojters.

Ministar je dodao i da će premijer Dejvid Kameron objaviti više detalja o ovom planu 23. novembra, na kraju izlaganja o izdvajanjima za odbrambeni sektor, kada bi trebalo i da budu predstavljeni i britanski vojni prioriteti za narednih pet godina.

Britanske vlasti su nedavno usvojile novi zakon koji obaveštajnim agencijama daje šira ovlašćenja, uključujući pravo da znaju koje sajtove posećuju sumnjivi pojedinci.

„Kako se menja priroda ratovanja, špijunaže i terorizma, tako i mi moramo da se menjamo. Internet, od ključne važnosti za moderan način života, pruža našim neprijateljima nove načine da planiraju i deluju protiv nas“, istakao je Ozborn.

„Sa pretnjama terorista i ekstremističkih ideologija se moramo suočiti licem u lice“, rekao je britanski ministar i dodao da „verovatna sudbina“ ruskog putničkog aviona koji se pre 10 dana srušio u Egiptu predstavlja bolan podsetnik na tu potrebu.

Zvanični London je saopštio da je verovatno da je podmetnuta bomba uzrok pada ruskog aviona nedugo posle poletanja iz egipatskog letovališta Šarm el Šeik, kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.