Britanija poručila EU: Nećemo prihvatiti nadzor u sporazumu posle Bregzita

Glavni pregovarač Velike Britanije za pregovore sa EU upozorio je danas da je taj blok potpuno promašio svrhu Bregzita ako smatra da će zadržati odredjen nadzor nad delovanjem Velike Britanije u novom dogovoru dve strane.

EU je saopštila da želi najbolji mogući trgovinski odnos sa Velikom Britanijom ali samo ako je fer utakmica za firme po raznim pitanjima od državnih subvencija do ekoloških standarda, i insistira na jasnim proverama sprovodjenja tih mera.

„Misliti da bi mi mogli da prihvatimo nadzor EU po takozvanim pitanjima za jednaku utakmicu značilo bi da se jednostavno ne vidi svrha onog što mi radimo“, rekao je britanski pregovarač Dejvid Frost, proizilazi iz odlomaka njegovog govora dostavljenog medijima.

U govoru na univerzitetu ULB u Briselu rekao da je odbacivanje svakog mešanja EU u pravila i propise cilj celog projekta izlaska Velike Britanije iz EU posle 47 godina.

On je takodje naglasio da nema šanse da će Britanija tražiti produženje prelaznog perioda dalje od kraja ove godine da bi se postigao dogovor sa Unijom. Mnogi smatraju da je vreme do kraja godine koliko je predvidjeno da traje prelazni period, suviše kratko da bi se postigao trgovinski sporazum dve strane.

Mi ćemo 1. januara 2021. povratiti našu političku i ekonomsku nezavisnost u potpunosti, zašto bi hteli to da odložimo, upitao se Frost.

Sa takvim izjavama Frost je jasno dao do znanja da je Britanija spremna da ode iz EU bez bilo kakvog dogovora radije nego da prihvati kompromis o ključnim pitanjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.