U trendu

Britanija: Pretnja od špijunskih aktivnosti Rusije i Kine

LONDON – Britanski eksperti za obaveštajna pitanja upozorili su danas na pretnje od špijunskih aktivnosti Rusije i Kine, pozvali građane da budu oprezni, da se prema pretnji od špijunaže odnose jednako kao prema terorizmu i poručili da se strani špijuni bave krađom tehnologije, širenjem dezinformacija, „sejanjem razdora“ i napadima na infrastrukturu.

Nakon napad na SAD 11. septembra pre skoro 20 godina, suzbijanje terorizma postalo je najveći prioritet zapadnih obaveštajnih službi koje angažuju ogromne resurse za borbu protiv domaćih i stranih ekstremista, prenosi Rojters.

Zbog sve većeg samopouzdanja i Rusije i Kine, eksperti za obaveštajna pitanja u zapadnim zemljama vraćaju se staromodnim metodama kontrašpijunaže i direktnom nadzoru i špijuniranju pojedica iz suprotstavljenog tabora, igrajući neprekidno igru „mačke i miša“.

Generalni direktor britanske vojne obaveštajne službe MI5 Ken Mekalum potvrio je da su britanske obaveštajne službe sprovele 10 hiljada prikrivenih pristupa stranim špijunima koji žele da manipulišu običnim ljudima u Velikoj Britaniji.

Peking i Moskva uzvraćaju da je Zapad u paranoji, da svuda vidi zavere i negiraju da se se mešaju u unutrašnja pitanja stranih zemalja, pokušavaju da kradu tehnologiju, vrše sajber napade ili seju neslogu i razdor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.