U trendu

Britanska agencija nazvala apsurdnim optužbe da je prisluškivala Trampa

Britanska agencija za nadzor GCHQ ocenila je danas apsurdnim optužbe Bele kuće da je prisluškivala predsednika SAD Donalda Trampa na zahtev njegovog prethodnika Baraka Obame.

Optužbe koje je prvo izneo komentator televizije Foks njuz, sinoć je ponovio portparol Bele kuće Šon Spajser.  

Britanski Vladin štab za komunikacije (GCHQ) odstupio je od svoje uobičajene prakse i izdao saopštenje ovim povodom.

Agencija je ljutito navela da su „apsurdne“ nedavne optužbe da je angažovana da stavi aktuelnog predsednika SAD na mere prisluškivanja.

„One su apsolutno smešne i treba ih ignorisati“ rekao je portparol Agencije u kratkom saopštenju.  

Na pitanje agencije Frans pres agencija je navela da ovaj način saopštavanja sa njene strane „nije neuobičajen ali da ton možda jeste“.

Donlad Tramp je izazvao brojne reakcije kada je 4. marta preko Tvitera optužio bivšeg predsednika Baraka Obamu da je naredio da se prisluškuju njegove telefonske linije, bez pružanja bilo kakvih dokaza da podrži tu tvrdnju.

Obama je preko svog portparola odmah demantovao te tvrdnje. Tramp je zatim zatražio od Kongresa da ih ispita.

Dve nedelje posle Trampove tviter poruke sudija Endru Napolitano je rekao u emisiji Foks Njusa da Obama nije koristio američku bezbednosnu agenciju, CIA ili FBI, niti američko ministarstvo pravde za to prislučkivanje nego je angažovao britansku agenciju GCHQ.

Portparol Bele kuće Šon Spajser bombardovan pitanjima tokom dnevnog brifinga rekao je juče da predsednik „ostaje pri svojim“ optužbama, pominjući program na Foks njuzu u kojem je naveden sudija Napolitano.

Moćni Obaveštajni odbor američkog Senata juče je saopštio da nema nikakve dokaze koji bi poduprli optužbe predsednika Donalda Trampa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.