U trendu

Britanska Kolumbija uvodi vanredno stanje zbog poplava?

ABOTSFORD – Kanadska provincija Britanska Kolumbija bi danas mogla da uvede vanredno stanje kako bi pomogla u otklanjanju štete prouzrokovane velikim poplavama koje su blokirale pristup najvećoj luci u zemlji i odsekle više hiljada ljudi.

Klizišta izazvana jakim kišama uništila su nekoliko glavnih puteva, a poginula je najmanje jedna osoba, prenosi agencija Rojters.

Zvaničnici tvrde da bi broj poginulih mogao porasti, jer se još osoba vodi kao nestalo.

„Ono sto vidimo je prirodna katastrofa. Vanredno stanje u celoj pokrajini je na stolu“, izjavio je pokrajinski ministar za javnu bezbednost Majk Farnvort na konferenciji za novinare.

DŽef Kun, pastor u crkvi u Houpu, gradu sa 6.000 ljudi, na oko 160 kilometara istočno od Vankuvera, rekao je da još 1.500 ljudi traži skloniste.

„Nije ostalo mnogo toga u prodavnicama. Jednostavno ne mogu da popune zalihe, nema načina da prođu“, izjavio je on, navodeći da iako je nešto hrane dovezeno vazdušnim putem, ostaje zaliha za samo jedan dan.

Kanadski premijer DŽastin Trudo razgovarao je u utorak sa pokrajinskim premijerom DŽonom Horganom, poručujući da će zvanična Otava učiniti sve što može, bilo u vidu kratkoročne pomoći ili podrške za obnovu na duži rok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.