U trendu

Britanske bande blisko sarađuju sa međunarodnim rivalima

LONDON – Britanske kriminalne grupe blisko sarađuju sa bivšim međunarodnim rivalima poput italijanske mafije kako bi uvozile sve veće pošiljke kokaina u Evropu, otkrio je rukovodilac Nacionalne agencije za kriminal (NCA) Lorens Gibons.

Gibons je rekao da postoje dokazi da britanske bande uspostavljaju sve bolje odnose s drugim moćnim kriminalnim grupama, što je značajna promena u tradicionalnom hiperkonkurentnom svetu trgovine kokainom, piše Gardijan.

Gibons, koji ima 40 godina iskustva u ovoj oblasti, rekao je da je NCA počela da pronalazi velike pošiljke kokaina u istom transportnom kontejneru, a za koje se činilo da su podeljene između kriminalnih grupa iz različitih zemalja, koje su udružile snage deleći iste izvore i logistiku.

To znači da britanske bande sarađuju s grupama poput moćnog italijanskog mafijaškog klana Ndrangeta, koji kontroliše veliki deo evropske trgovine kokainom, piše Gardijan.

Takav odnos omogućava britanskim kriminalnim grupama da iskoriste ogromnu kupovinu moć i kontakte jedne od najbogatijih kriminalnih organizacija na svetu.

Europol je 2013. godine procenio da je promet Ndrangete iznosio 44 milijarde funti, više nego Mekdonaldsa i Nemačke banka zajedno.

Analiza NCA pokazuje da je 1,716 britanskih organizovanih kriminalnih grupa uključeno u nabavku droge, od kojih neke kupuju kokain direktno od južnoameričkih kartela koristeći posrednike ili izvore koje je uvela Ndrangeta, zajedno sa korumpiranim zvaničnicima u lukama poput Roterdama i Antverpena, gde se droga nalazi, i koja tako stiže u Evropu.

Gibons je rekao da se kokain danas široko koristi u čitavom britanskom društvu, osporavajući zastarele tvrdnje da je on rezervisan za srednju klasu.

U avgustu je ministarka unutrasnjih poslova Piti Patel pozvala policiju da „napravi profil“ korisnika kokaina iz srednje klase radi nove akcije suzbijanja kokaina u zemlji, obećavajući da će „imenovati i osramotiti“ bogate korisnike.

„To je droga koju koroste svi, od najviših nivoa društva do najnižih. To više nije droga za ljude koji imaju mnogo novca i samo za sebe“, rekao je Gibons.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar