U trendu

Britanske vlasti kasne sa izdavanjem viza za Ukrajince

LONDON – Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel suočena je sa tužbama Ukrajinaca koji ne uspevaju da dobiju britanske vize zbog administrativnih propusta i kašnjenja, a suočeni su sa ratnim opasnostima i traumama.

U pripremi je grupna tužba više stotina Ukrajinaca koji su se pre nekoliko nedelja prijavili da otputuju u Veliku Britaniju, ali čiji su slučajevi zaglavljeni u „haotičnom“ administrativnom postupku, saznaje londonski dnevnik Gardijan.

Dobrotvorne organizacije saopštile su da se program „Domovi za Ukrajince“ mora hitno revidirati jer je ugrozio decu i izazvao dodatnu traumu pored „već postojeće traume zbog rata sa Rusijom“.

Nakon što su poslanici britanskog parlamenta izrazili zabrinutost zbog ukrajinskih porodica koje čekaju i po pet nedelja na informaciju o statusu svog zahteva za izdavanje viza, vlada je priznala da je svesna da postoji problem.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, 59.000 ljudi ima odobrene vize, ali još nisu stigli u Veliku Britaniju, a samo 15 odsto od 74.700 Ukrajinaca koji su se prijavili za britansku pomoć stiglo je do Velike Britanije.

Među 59.000 Ukrajinaca kojima je viza odobrena veliki je broj onih koji o tome nisu obavešteni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar