U trendu

Britanski ambasador u SAD u poverljivim dopisima kritikovao Trampa

Objavljene poverljiviediplomatske depeše otkrivaju da britanski ambasador u Sjedinjenim Državama smatra administraciju predsednika Donalda Trampa nesposobnom, u trajnim unutrašnjim sukobima, i ocenio da je malo verovatno da će se stanje poboljšati.

Dokumenta objavljena u nedeljnom izdanju britanskog lista „Mejl“ sadrže vrlo kritične komentare ambasadora Kima Deroka o stanju Trampove vlade, pružajući redak pogled na to kako visoki britanski diplomata vidi vladu britanskog najbližeg saveznika.

„Zaista ne vjerujemo da će ova administracija postati znatno normalnija; manje disfunkcionalna; manje nepredvidljiva; manje raskidana frakcijama; manje diplomatski nespretna i nesposobna“, napisao je Derok u jednom od niza dokumenata koji su procurili od 2017. godine do danas.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova nije osporilo autentičnost dokumenata koji su „procurili“ što smatra „nestašnim ponašanjem“ i kaže da javnost od diplomata očekuje poštene procene politike u zemljama u koje su poslati.

S druge strane, sekretar za pravosuđe Dejvid Gok je „curenje“ nazvao „sramotnim“, ali je takodje rekao da bi Britanci „trebalo da očekuju da njeni ambasadori kažu istinu, kako je oni vide“.

U beleškama je ambasador Trampovu politiku prema Iranu opisao kao „nekorektnu, haotičnu“. Tramp je frustrirao evropske saveznike povlačenjem Sjedinjenih Država iz složenog sporazuma koji je bio namenjen sprečavanju Teherana da dobije nuklearno oružje i činilo se da je Tramp nedavno bio na rubu oružanog sukoba sa Iranom.

Ambasador je napisao da ne veruje Trampovom javnom objašnjenju da je prošlog mjeseca otkazao planirani vojni napad na Iran.

Derok je napisao da postoje sumnje o tome da li će Bela kuća „ikada izgledati kompetentno“ i da je jedini način komuniciranja s predsednikom jednostavnost i bukvalnost.

On je napisao da, iako je Tramp bio „zaslepljen“ britanskim počastima tokom državne posete kojom ga je u junu ugostila kraljica Elizabeta Druga, ni uspešna poseta ne bi dovela do fundamentalne promene u Trampovim prioritetima.

„Ovo je još uvek zemlja ‘Prvo Amerika’ „, napisao je ambasador.

Derokovi stavovi mogu izazvati neugodnosti, pogotovo jer je Tramp nedugo posle izbora 2016. rekao da bi zastupnik Bregzita Najdžel Faradž bio odličan britanski ambasador u Sjedinjenim Državama.

Tramp nije oklevao da se ubaci u britansku političku borbu, u više navrata kritikujući pregovaračku strategiju premijerke Tereze Mej za Bregzit i pohvalivši i Faradža i bivšeg ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, rivala Tereze Mej i jakog kandidata da postane sledeći premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.