U trendu

Britanski Konzervatvci podnose kandidature za novog šefa stranke i premijera

Zvaničnici britanske vladajuće konzervativne stranke podnose svoje kandidature za novog šefa partije i novog premijera posle ostavke Dejvida Kamerona zbog neuspeha njegove strane na referendumu o izlasku Britanije iz Unije.

Novi premijer treba da vodi zemlju u odvajanju od Evropske unije, sprovodeći odluku glasača na referendumu 23. juna.

Bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson, ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej i ministar pravde Majkl Gouv su medju zvančnicima britanske konzervativne partije koji su objavili da se kandiduju da zamene Kamerona.

Ulazak Gouva u trku bio je iznenadjenje zbog toga što je on bio zajedno sa Džonsonom jedan od predvodnika kampanje za izlazak Britanije iz EU, i očekivalo se da on podrži Džonsonovu kandidaturu.

Favorit u kladionicama za sada je Tereza Mej koju mnogi u partiji vide da će sigurno voditi zemlju dok pokušava da se raspetlja iz EU.

Tereza Mej je zvanično danas počela svoju kampanju za novog lidera Konzervativne stranke, i odmah isključila mogućnost sazivanja prevremenih izbora ili organizovanja drugog EU referenduma.

„Ovo nije normalno rukovodstvo pod normalnim okolnostima. Rezultat znači da nas čeka period neizvesnosti s kojim moramo da se uhvatimo u koštac“, rekla je Mej u govoru danas u Lodonu.

Iako je Mej dala mlaku podršku strani za ostanak u EU pred referendum, ona je rekla da se referendum mora poštovati.

„Bregzit znači Bregzit“, rekla je Mej obćala da će se formirati novo odelenje vlade posvećeno pregovorima o britanskom „razumnom i sredjenom“ izlasku iz EU.

„Velika Britanija će napustiti EU“, rekla je ona.

Ona je priznala da će Bregzit biti težak „niko ne treba da se zavarava da će ovaj proces biti kratak i jednostavan“ rekla je ona i dodala da će Velikoj Britaniji biti potreban premijer koji je „tvrd pregovarač“.

Njene šanse za pobedu su se povećale neočekivanim sukobom njena dva vodeća konkurenta Gouva i Borisa Džonsona.

Gouv je ranije rekao da nema nameru da se kandiduje za novog lidera stranke, ali sada je rekao da će se kandidovati za mesto šefa stranke i premijera jer je zaključio da Džonson ne može da „obezbedi vodjstvo i izgradi tim potreban za zadatak“ koji je pred zemljom.

Očekuje se da će Džonson zvanično u govoru danas da objavi ulazak u trku i da predstavi optimističku viziju zemlje posle Bregzita.

Kandidaturu za novog šefa stranke podnela je i Andrea Lidsam, takodje jedna od konzervativaca koja je bila na strani Bregzita. U trci su i bivši ministar odbrane Lajam Foks i ministar za rad i penzije Stiven Krab.

Nominacije za kandidate za šefa Konzervativaca zatvaraju se danas u podne po lokalnom vremenu (13.00 po centralnoevropskom vremenu). Novi šef će biti odredjen 9. septembra posle glasanja 150.000 članova konzervativne stranke koji će birati izmedju dvoje finalista medju kandidatima.

I vladajuća konzervativna i opoziciona laburistička stranka uzdrmane su posle glasanja zemlje za izlazak iz Unije. Vodja laburista suočen je pobunom u redovima svojih poslanika koji su mu izglasali nepoverenje i njegovo mesto na čelu stranke je neizvesno, mada se on odupire pritiscima da podnese ostavku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar