U trendu

Britanski poslanici pozvali Džonsona da uvede sankcije Izraelu zbog aneksije

Oko 130 sadašnjih i bivših britanskih poslanika pisalo je premijeru Borisu Džonsonu pozivajući ga da uvede ekonomske sankcije ako Izrael počne da ostvaruje planove aneksiji delova Zapadne obale na osnovu sporazuma o koalicionoj vladi.

U pismu se podseća da je Velika Britanija uvela sankcije Rusiji posle aneksije Krima i da bi zato na svaku aneksiju Zapadne obale trebalo odgovoriti slično, piše britanski Gardijan.

Pismo su izmedju ostalih potpisali bivši lider konzervativaca Kris Paten i bivši ministar za regionalni razvoj Endrju Mičel, te Margaret Hodž iz Laburističke stranke.

Aneksija bi bila „smrtni udarac za šanse za mir izmedju izraelaca i Palestinaca zasnovan na održivom rešenju (po modelu) dve države“, ocenjuje se u pismu i dodaje da izraelska vlada koristi „pokriće pandemije Kovida-19 da teži primeni tog nečuvenog plana“, pa je „bitno da VB uradi sve u svojoj moći da to spreči“.

„Naša vlada je izjavila da ni jedna aneksija ne može da prodje bez izazova. Vlada mora jasno staviti do znanja Izraelu da će svaka aneksija imati ozbiljne posledice uključujući sankcije. Reči nisu dovoljne: premijer (Benjamin) Netanjahu je ignorisao naše reči. Moramo sprečiti njegovu vladu da postavi alarmantno opasan presedan u medjunarodnim odnosima“, napisali su britanski političari.

Predsednik SAD Donald Tramp je u januaru predstavio mirovni plan za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba koji su Palestinci odbacili, a veći deo medjunarodne zajednice osudio jer daje Izraelu zeleno svetlo da anektira jevrejska naselja i drugu stratešku teritoriju na okupiranoj Zapadnoj obali.

Koalicioni sporazum postignut prošle nedelje uključuje okvir za primenu aneksije počev od jula.

Na osnovu plana SAD Palestincima bi bila garantovana suverena ali demilitarizovana država na preostalom delu Zapadne obale i u pojasu Gaze sa glavnim gradom u predgradju Jerusalima ali pod uslovom da ispune oštre uslove i uz obećanja o velikim investicijama.

Netanjahu je u nedelju izrazio uverenje da će mu Tramp dozvoliti da ispuni svoju izborno obećanje da uspostavi suverenitet Izraela nad delovima Zapadne obale za nekoliko meseci.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim od Jordana 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze od Egipta.

Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu i odbijaju da pregovaraju sa Trampovom administracijom jer smatraju da drži stranu Izraelu.

Jedanaest evropskih ambasadora u Izraelu upozorilo je u četvrtak na ozbiljne posledice ako se aneksija ostvari.

Arapska liga je istog dana označila planiranu aneksiju „novim ratnim zločinom“ protiv Palestinaca tokom virtuelne konferencije ministara spoljnih poslova.

Ona je takodje apelovala na SAD da povuku svoju podršku koja omogućava ostvarenje planova „okupacione izraelske vlade“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.