U trendu

Britanski pravnici zabrinuti zbog planova ministra pravde

LONDON – Pravni stručnjaci zabrinuto su reagovali na sugestije ministra pravde Velike Britanije Dominika Raba da se donese zakon koji će omogućiti da se„ispravljaju“ sudske presude u slučajevima kršenja ljudskih prava koji su protiv vlade.

Bivši šef pravne službe u britanskoj vladi, Džonatan Džones, nazvao je predloge potpredsenika britanske valde i ministra pravde Raba „zbrkanim“, dok je jedan profesor javnog prava na Univerzitetu u Kembridžu upozorio da su „duboko zabrinjavajući“ i da prete da naruše osnovne standarde dobrog upravljanja, prenosi londonski dnevnik „Indipendent“.

Rab je na zasedanju Konzervativne stranke u Mančesteru ranije ovog meseca obelodanio da ima planove da „prepravi“ zakon o ljudskim pravima kako bi smanjio uticaj Evropskog suda za ljudska prava.

U intervjuu za „Sandej telegraf“ on je najavio da „smišlja novi mehanizam koji će omogućiti ministrima da uvedu ad-hok zakone kojima bi se ispravljale sudske presude“, bilo da ih je donela Evropska konvencija o ljudskim pravima u Strazburu ili neke britanske sudije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.