U trendu

Britanski regulator traži 40 posto žena u upravama

LONDON – Britansko finansijsko regulatorno telo zatražilo je danas imenovanja više žena i nebelačkih manjina u rukovodstva najvećih britanskih kompanija, poručivši da najmanje 40 posto članova uprava moraju biti žene.

Regulator britanskog finansijskog sektora Financial Conduct Authority (FCA) predložio je i da bar jedno od najviših upravljačkih mesta, poput predsednika kompanije, izvršnog ili finansijskog direktora, pripadne ženi kao i da bar jedan član uprave bude iz neke nebelačke manjinske grupe, preneo je Rojters.

Predlog polazi od dobrovoljnih inicijativa za povećanje raznolikosti, ali od kompanija traži i da učine više.

Vodećih 350 britanskih kompanija u velikoj su meri ispunile cilj do 33 posto žena u upravnim telima, ali nije postignut cilj da 100 vodećih londonskih firmi u upravi ima bar jednog nebelačkog direktora do 2021.

Predlozi bi trebalo da stupe na snagu od kraja 2021. nakon javnog savetovanja i odnosiće se na 1.106 kompanija koje će morati da ispune te ciljeve ili u godišnjim izvestajima objasne deoničarima zašto su podbacile.

Ulagači sve više svoj novac ulažu u firme koje ispunjavaju ekološke i društvene ciljeve, uključujući zapošljavanje koje pruža jednake mogućnosti, bez obzira na pol, etničku i rasnu pripadnost ili pripadnost bilo kojoj manjinskoj grupi u društvu.

FCA je objavio da bi kasnije mogao proširiti izveštavanje i ciljeve na druga područja poput seksualne orijentacije, invaliditeta ili druge aspekte, poput nižeg socioekonomskog polazišta.

„Možda ćemo širiti zadate ciljeve i ispod nivoa vodećih položaja“, najavio je regulator.

Britansko strukovno udruženje direktora saopštio je da se pokazalo da raznolikost uprava donosi šire i raznolikije perspektive kao i da rezultira kreativnijim rešenjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.