U trendu

Britanski sud: Asanž može biti izručen SAD

LONDON – Britanski apelacioni sud preinačio je danas presudu niže sudske instance i otvorio vrata za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama.

Time je sud prihvatio žalbu SAD, koje terete Asanža za više krivičnih dela, uključujući optužbe za špijunažu.

Početkom godine, okružni sud je iz zdravstvenih razloga odbio zahtev SAD za izručenje Asanža.

Na današnju presudu apelacionog suda će verovatno biti uložena žalba, ocenjuje agencija AP.

Sudija okružnog suda Vanesa Baretser je ranije ove godine odbila njegovu ekstradiciju, navodeći da će se Asanž verovatno ubiti ako bude držan u strogim zatvorskim uslovima u SAD.

Sjedinjene Države su se žalile, osporavajući ideju da je Asanžovo mentalno zdravlje previše ranjivo, a advokat DŽejms Luis je tada rekao da Asanž „nema istoriju ozbiljne i trajne mentalne bolesti“.

Američke vlasti su obavestile britanske sudije da bi, ako pristanu da izruče Asanža, on mogao da zatvorsku kaznu izrečenu u SAD odsluži u svojoj rodnoj Australiji.

Američki tužioci su optužili Asanža po 17 tačaka optužnice za špijunažu i po jednoj tački optužnice za zloupotrebu kompjutera zbg objavljivanja više hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora, iako je Luis rekao da je „najduža kazna ikada izrečena za ovo delo bila 63 meseca“.

Asanž se već duže vreme nalazi u londonskom zatvoru Belmarš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar