U trendu

Britansko ministarstvo zdravlja: Građani da se uzdrže od rizičnih aktivnosti

LONDON – Pomoćnik ministra zdravlja Velike Britanije, Vil Kvins, pozvao je građane da sutra ne učestvuju u „rizičnim aktivnostima“ za kada su vozači hitne pomoći i službenici koji primaju hitne pozive najavili štrajk u znak protesta zbog niskih plata, i koji će, kako je Kvins rekao, na taj način ostaviti svima osim najugroženijima da sami dođu do bolnica.

„One koji planiraju bilo kakvu rizičnu aktivnost, snažno ohrabrujem da se u njih ne upuštaju“, rekao je Kvins za Bi-Bi-Si.

Hitna pomoć Nacionalne zdravstve službe (NHS), čiji službenici učestvuju u štrajku, reagovaće samo na hitne slučajeve životno ugroženih, a državni zvaničnici sasataće se danas sa sindikatima kako bi razgovarali o uslovima prekida štrajka, preneo je britanski javni servis.

Vojska je u stanju pripravnosti kako bi pomogla u vožnji i usmeravanju vozila hitne pomoći, a Kvins je naveo da vojska neće imati sva ovlašćenja koja imaju obični vozači hitne pomoći.

„Oni neće moći da, recimo, prolaze na crveno svetlo ili da uključe rotaciona svetla“, rekao je on.

Ranije danas je oko 10.000 medicinskih sestara zaposlenih u Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije najavilo da će stupiti u štrajk sutra, drugi put za manje od nedelju dana, u znak protesta zbog malih plata.

Osoblje hitne pomoći u Engleskoj i Velsu najavilo je takođe obustavu rada, osim ako se na sastanku zakazanom za danas ne postigne dogovor sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Stivom Barklijem, koji je pozvao predstavnike tri sindikata koji predstavljaju bolničare na razgovore, preneo je ranije Bi-Bi-Si.

Medicinske sestre su prošle nedelje organizovale svoj najveći štrajk u istoriji NHS-a, kada je skoro 10.000 zaposlenih u NHS obustavom rada pokazalo svoje nezadovoljstvo, a samo u Engleskoj je 16.000 termina operacija moralo biti odloženo.

Štrajkovale su medicinske sestre zaposlene u nešto više od četvrtine bolnica u Engleskoj, svim zdravstvenim odborima u Severnoj Irskoj i svim zdravstvenim odborima osim jednog u Velsu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.