U trendu

Brkovi nalik Erdoganovim sve popularniji medju ministrima

Uredno podšišani brkovi, nalik onima koje ima predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, postali su veoma popularni medju ministrima iz njegove Partije pravde i razvoja.

Slične brkove nose i premijer Binali Jildirim i ministar kulture, a nedavno su brkove počeli da puštaju i ministri ekonomije i spoljnih poslova.

Prema mišljenju nekih analitičara, to nije slučajnost u zemlji u kojoj brkovi i brada imaju političku važnost i gde se pažljivo ispituje lojalnost ministara Erdoganu posle neuspelog državnog udara prošle godine.

„Ovih dana, kada se Turska bori protiv terorističkih organizacija, i u periodu posle puča, brkovi stvaraju snažnu i strogu sliku“, izjavio je profesor Mesut Sen na istanbulskom Univerzitetu Marmara.

Do pre godinu dana više od polovine ministara su bili golobradi, a sada samo troje od 27 ministara, uključujući jednu ženu, nema brkove ni bradu.

Istorijski posmatrano, muškarci u Turskoj su nosili brkove ne samo da istaknu svoju muškost, nego i da izraze političke stavove.

Nacionalisti tradicionalno nose dugačke brkove koji padaju na dole, dok levičari obično imaju guste brkove nalik Staljinovim.

Erdogan ima kratke, uredno podšišane brkove popularne medju konzervativnim i religioznim Turcima.

Posle rekonstrukcije vlade, kada je sve više ministara počelo da pušta brkove slične Erdoganovim, pojavile su se spekulacije da ministri na taj način pokušavaju da udovolje moćnom predsedniku.

Jedan od ministara, koji nije želeo da bude imenovan, izjavio je za AP da su neki ministri pustili brkove jer je Erdogan to od njih tražio.

Trend pokazuje i koliki uticaj Erdogan ima na članove vlade i partije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike