U trendu

Brnabić doputovala u Prag, prvo sa Zemanom

PRAG – Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u zvaničnu posetu Češkoj Republici tokom koje će u fokusu biti bilateralni odnosi.

Nju je u predsedničkom zamku Lani, nadomak Praga, dočekao predsednik Češke Miloš Zeman.

Pred početak sastanka, potpisan je i sporazum o regulisanju klirinškog duga Srbije prema Češkoj.

Sporazum su potpisali ministri finansija dve zemlje Siniša Mali i Alena Šilerova.

Nakon sastanka sa Zemanom, Brnabićeva će razgovarati s predsednikom Poslaničkog doma češkog parlamenta Radekom Vondračekom, a nakon toga i s premijerom Andrejom Babišem, na čiji poziv je i doputovala u Prag.

Nakon razgovora u četiri oka Brnabićeve i Babiša, predviđeni su razgovori s delegacijama, a zatim i zajednička konferencija za novinare.

Poseta Ane Brnabić Pragu pada u trenutku kada se obeležava 100 godina od uspostavljanja diplomatsdkih odnosa između Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Čehoslovačke, a očekuje se da će ova poseta biti podsticaj za dalje unapređenje, pre svega ekonomskih odnosa dve zemlje.

Uoči poste Češkoj premijerka se sastala sa češkim ambasadorom u Srbiji Tomašom Kuhtom i tom prilikom osvrnula se na aktuelnu situaciju izazvanu jednostranim merama Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, čime je grubo prekršen sporazum CEFTA i ugrožen opstanak i bezbednost srpskog naroda na KIM.

Očekuje se da će i u Pragu Brnabić istaći da Srbija nastavlja da poziva na mir, te da bi partneri iz EU trebalo da izvrše dodatni pritisak na Prištinu kako bi se stvorili uslovi da se dijalog o iznalaženju kompromisnog rešenja nastavi.

Premijerka sutra boravi u poseti Slovačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar