U trendu

Brod iz Odese nosi 26.000 tona kukuruza, plovi ka Istanbulu

ISTANBUL – Prvi brod koji je danas napustio crnomorsku ukrajinsku luku od početka ruskog napada, nosi 26.000 tona kukuruza i, kako je navelo nadzorno telo UN, proći će inspekciju u Istanbulu, pre nego što nastavi put ka libanskom gradu Tripoliju, drugom po veličini u toj zemlji posle Bejruta.

Vest da je brod napustio Odesu, potvrdili su turski i ukrajinski zvaničnici, preneo je britanski „Telegraf“.

Očekuje se da teretnjak „Razoni“ iz Sijera Leonea, koji je krenuo iz Odese, stigne u turske vode 2. avgusta, objavio je istanbulski Združeni koordinacioni centar (JČ), navodeći da je zatraženo od svih vojnih sila u regionu da obezbede brodu siguran prolaz, preneo je Rojters.

JČ čine zvaničnici Ujedinjenih nacija, Rusije, Ukrajine i Turske, i oni su nešto ranije ocenili da je luka u Odesi spremna i da je brod sposoban da napusti luku.

Moskva i Kijev su 22. jula potpisali odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čime su se stvorili uslovi za deblokadu izvoza ukrajinskih žitarica.

Dogovoreno je da se izveze oko 22 miliona tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka u Ukrajini.

U sklopu sporazuma i Rusiji je dozvoljeno da izvozi žitarice i veštačko đubrivo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar