U trendu

Broj poginulih u ciklonu Gabrijel na Novom Zelandu povećan na sedam

VELINGTON – Broj poginulih u ciklonu Gabrijel na Novom Zelandu povećan je danas na sedam, a zvaničnici veruju da će i dalje rasti jer hitne službe još nisu uspostavile kontakt sa stotinama naselja.

„Moramo da se pripremimo za činjenicu da će verovatno biti više smrtnih slučajeva širom zemlje. A pravi obim toga nećemo znati neko vreme“, rekao je premijer Novog Zelanda Kris Hipkins, prenosi Rojters.

Ciklon Gabrijel, koji je pogodio sever Novog Zelanda, prinudio je ljude u pogođenim oblastima da plivajući napuštaju svoje poplavljene domove kako bi se spasili.

Vlada Novog Zelanda proglasila je vanredno stanje u celoj zemlji, što se desilo tek treći put u istoriji te zemlje.

Broj poginulih porastao je tokom noći pošto je još jedan vatrogasac dobrovoljac, Kreg Stivens, koji je ranije ove nedelje zatečen u klizištu u blizini Oklanda, preminuo u bolnici.

Komunikacija i pristup mnogim oblastima i dalje su otežani, a vrše se nadzorni letovi kako bi bila ispitana šteta i identifikovani oni koji bi mogli biti odsečeni zbog nevremena.

Konvoji kamiona koji prevoze hranu, vodu, lekove i gorivo kreću se u udaljena područja, a odbrambene snage koriste brodove za transport osnovnih stvari do područja na istočnoj obali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.