U trendu

Broj slučajeva sajber kriminala u Holandiji trostruko veći u odnosu na 2019.

AMSTERDAM – Dok je broj provala, pljački i razobojništava istorijski nizak u Holandiji, broj slučajeva sajber kriminala vrtoglavo raste, s obzirom na to da je policija prošle godine primila tri puta više prijava o tom novom obliku kriminala nego 2019. godine.

Broj razbojništava bio je 43 odsto manji u prošloj godini nego 2019, provale su pale za 38 odsto, a pljačke smanjene za 34 odsto, ali, s druge strane, slučajevi sajber kriminala su utrostručeni, jer su sa 4.715 prijava u 2019. stigli do 13.949 prošle godine, preneo je NL tajms.

Policija je 2022. godine registrovala skoro 797.000 krivičnih dela, sedam odsto više nego godinu dana ranije i gotovo na nivou 2019. odnosno pre pandemije.

Napominje se da broj zločina ponovo naglo raste, ali da su drugačiji po prirodi.

„Trend prelaska sa fizičkih na digitalne zločine, što se najviše događalo tokom pandemije, verovatno će se zadržati“, rekao je specijalista Rene Midag iz Nacionalne jedinice policije.

Dodao je se da je došlo do blagog porasta „klasičnih zločina“ od kraja pandemije, ali da je njihov broj i dalje nizak u odnosu na 2019.

Prema Midagu, do velikog porasta u onlajn prevarama došlo je tokom pandemije koronavirusa, kada su ljudi provodili mnogo više vremena kod kuće i davali pljačkašima i provalnicima mnogo manje prilika za fizičke upade.

„I izgleda da je ta promena trajna, jer znanje o činjenju zločina na mreži široko je rasprostranjeno i to je lako učiniti od kuće“, rekao je Midag.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.