U trendu

Broj žrtava raketiranja pijace u Siriji porastao na 15

DAMASK – Broj poginulih u raketnom napadu na pijacu u gradu Al-Bab na severu Sirije porastao je danas na 15, a povređene su desetine ljudi, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Organizacija je navela da je među poginulima troje dece, a da je povređeno više od 30 ljudi.

Opservatorija je za raketiranje optužila sirijske vladine snage, tvrdeći da je u pitanju odmazda za vazdušni napad Turske na Al-Bab pre nekoliko dana u kojem je poginulo 11 sirijskih vojnika i kurdskih boraca koje podržavaju SAD.

„Beli šlemovi“, humanitarna organizacija koja deluje u delovima Sirije koji su i dalje pod kontrolom naoružanih opozicionih grupa, takođe su naveli da je u napadu poginulo 15 ljudi, ali da je broj povređenih 28.

Sirija je tokom 11-godišnjeg rata podeljena na različite zone kontrole među zaraćenim frakcijama.

Al-Bab se nalazi u provinciji Alepo pod kontrolom pobunjenika koje podržava Turska.

Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD, na čelu sa kurdskim grupama koje su otvorile dijalog sa vladom u Damasku, takode kontrolišu delove severa i severoistoka, dok su ostali delovi zemlje u rukama sirijskih vlasti.

Šef medijskog centra SDF-a Farhad Šami rekao je da ta grupa nema nikakve veze sa današnjim napadom.

Aktivisti u Al-Babu planirali su protest nakon muslimanske podnevne molitve u petak kako bi osudili pozive Ankare na pomirenje izmedu sirijske vlade i opozicije, ali su demonstracije otkazane zbog straha od daljeg nasilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar