U trendu

Buduću britansku premijerku čeka mnogo ekonomskih izazova

LONDON – Buduća britanska premijerka Liz Tras suočiće se sa ekonomijom za koju se predviđa da će do kraja godine upastii u dugu recesiju, sa najvećom inflacijom u poslednjih 40 godina i ograničenim opcijama za ponovno pokretanje prvrednog rasta.

Liz Tras, koja je danas izašla kao pobednica u trci za predsednika Konzervativne partije, kao buduća britanska premijerka suočiće se sa mnogo izazova, prenosi Rojters.

Navodi se da je Britanija imala najveću stopu godišnje inflacije među razvijenim ekonomijama Grupe 7, a prognostičari očekuju da će ovo još porasti, dok Goldman Saks kaže da bi mogla dostići i 20 odsto početkom sledeće godine ako cene gasa ne padnu.

Dodaje se da velika zavisnost od uvoznog gasa i brzo slabljenje valute objašnjavaju razloge nastanka britanske inflacije.

Napominje se da je funta pala za oko osam odsto u odnosu na dolar samo u poslednja tri meseca, što je nešto lošiji učinak od evra, čineći uvoz energije po ceni u dolarima još skupljim.

Banka Engleske zabrinuta zbog domaćeg pritiska na inflaciju koji dolazi od napetog tržišta rada, a nedostatak radne snage nakon Bregzita i pandemije kovida u nekim slučajevima dovodi do naglog povećanja plata.

Postoje i neki znaci opadanja potražnje za radnicima, jer je broj slobodnoh radnih mesta, koja su dostigla rekordnih 1,299 miliona, počeo da opada, dok je broj nezaposlenih porastao u junu prvi put u poslednjih 17 meseci.

Tras je obećala da će smanjiti poreze, počev od poništavanja povećanja doprinosa za socijalno osiguranje i suspenzije takozvanih zelenih nameta na račune za struju.

Ekonomisti su upozorili da bi velika injekcija novca u džepove potrošača mogla pogoršati britanski problem inflacije, kao i rizik od njenog podsticanja.

Dodaje se da bi smanjenje poreza ili veća potrošnja dodatno opteretili britanski budžetski deficit u vreme kada je javni dug blizu 100 odsto ekonomske proizvodnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.