U trendu

Budžet SAD za odbranu mogao bi da premaši 800 mld dolara

VAŠINGTON – Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je nacrt zakona na osnovu kog bi sledeće godine budžet za odbranu mogao da premaši 800 milijardi dolara, što je 37 milijardi više od iznosa koji je predložio predsednik SAD Džozef Bajden.

Predstavnički dom je usvojio svoju verziju nacrta Zakona o nacionalnoj odbrani (NDAA) sa 329 glasova za i 101 protiv, a Senat tek treba da usvoji svoju verziju, prenosi Rojters.

Komitet za oružane snage Senata već je podržao još veće povećanje – 45 milijardi dolara više u odnosu na Bajdenov predlog.

Predstavnički dom i Senat će se usaglasiti i doneti zajednički nacrt NDAA, a o njemu će se glasati kasnije ove godine, navodi Rojters.

Usvajanje NDAA se svake godine pomno prati, jer taj zakon određuje mnogo toga, od kupovine brodova i aviona do povećanja plata vojnika i načina na koji će SAD reagovati na geopolitičke izazove.

Ukoliko ovaj predlog zakona bude usvojen, bila bi ograničena prodaja borbenih aviona F-16 Turskoj, ukinuto odobrenje za rat u Iraku iz 2002. godine i povećane plate vojnicima za 4,6 odsto, prenosi Rojters.

Predlog NDAA naišao je i na protivljenje nekih kongresmena.

„U celini, NDAA ilustruje osnovnu činjenicu da previše trošimo na vojsku, a premalo na diplomatiju i potrebe ljudi u zemlji i širom sveta“, izjavio je demokrata Endi Levin, koji je na čelu Kongresnog progresivnog kokusa (kongresnog kluba Demokratske stranke), prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.