U trendu

Bugarska oštro kritikovala rusku izložbu o II svetskom ratu

SOFIJA – Bugarska je oštro kritikovala izložbu o Drugom svetskom ratu koju je organizovala ruska ambasada obeležavajući „oslobađanje istočne Evrope od nacizma,“ navodeći da je taj region umesto toga bio podvrgnut represiji od strane „bajoneta sovjetske vojske“ koja je trajala pola veka.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova Bugarske, koja je decenijama bila „sovjetski satelit“ u istočnoj Evropi, a sada je „zapadna demokratija“, poziva se ruska misija u Sofiji „da ne zauzme stav u znak podrške sumnjivoj istorijskoj tvrdnji“, koja je dolazak sovjetskih snaga 1944. tretirala kao oslobođenje, preneo je sinoć Rojters.

Navodi se i da ova pozicija predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Bugarske, koja je sada članica Evropske unije i NATO saveza.

Priznajući kritičnu sovjetsku ulogu u porazu nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, bugarsko ministarstvo je navelo da je Sovjetski Savez, takođe, prisilno presekao zemlje istočne Evrope od ostatka kontinenta tokom Hladnog rata.

„Bajoneti sovjetske vojske doneli su narodima centralne i istočne Evrope pola veka represije, suzbijanje građanske svesti, deformisani ekonomski razvoj i odvajanje od razvijenih evropskih zemalja“, stoji u saopštenju.

Inače, uprkos ovako oštrim kritikama, Bugarska ima generalno prijateljske odnose sa savremenom Rusijom, koja je njen glavni snabdevač energijom, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.