U trendu

Bugarska ponudila pomoć Hrvatskoj posle zemljotresa

SOFIJA – Bugarska je ponudila finansijsku i drugu pomoć u trenutku dok se Hrvatska nosi sa posledicama zemljotresa koji je odneo sedam života i izazvao veliko razaranje.

Bugarski premijer Bojko Borisov razgovarao je telefonom sa hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem kojem je uputio saučešće nakon zemljotresa, prenela je BTA.

„Bugarska oseća tragediju hrvatskog naroda, mi vam želimo brz oporavak od povreda i štete“, rekao je Borisov tokom razgovora Plenkoviću.

On je izrazio spremnost bugarske vlade da pruži pomoć i podršku Hrvatskoj u prevazilaženju posledica zemljotresa.

„Spremni smo da pomognemo prijateljskoj Hrvatskoj. Upravo u takvim vremenima kada su najpotrebnija solidarnost i jedinstvo“, rekao je lider bugarske vlade.

Bugarska vlada je odlučila da uputi 100.000 evra finansijske pomoći Hrvatskoj, izjavila je ministasrka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva.

Bugarska će, takođe, pomoći u obnovi dve zgrade u Zagrebu oštećene zemljotresom: Gornjogradsku gimnaziju i Hrvatsku akademiju nauka i umetnosti.

Obnova te dve zgrade koštaće, kako je procenjeno, pet miliona evra, a Bugarska će obezbediti 50.000 evra.

Dva bugarska proizvođača flaširane mineralne vode su ponudila da isporuče vodu u područja u kojima je došlo do prekida u snabdevanju vodom.

Jedan kamion sa flašama vode krenuće 31. decembra, a drugi 4. januara.

Bugarska je ponudila da pošalje ćebad, krevete na rasklapanje i grejalice.

Članovi specijalizovanog spasilačkog tima za zemljotrese i inženjeri, njih 72 su spremni da krenu u Hrvatsku u bilo kom trenutku ako bude potrebno.

Predsednik Bugarske Rumen Radev razgovarao je telefonom sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, izvestio je kasnije sekretarijat za štampu bugarskog predsednika.

Bugarski predsednik izrazio je saosećanje Bugarske prema hrvatskom narodu i institucijama.

Radev je potvrdio spremnost Bugarske da po potrebi pošalje ekipe za traganje i spasavanje u Hrvatsku i obezbedi opremu koja će pomoći da se prevaziđu posledice zemljotresa.

Bugarski predsednik pozvao je svog kolegu u zvaničnu posetu Bugarskoj u pogodno vreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar