U trendu

Bugarska: Predsednik pokreta rusofila optužen za špijunažu

SOFIJA – Bugarsko tužilaštvo optužilo je Nikolaja Malinova, predsedavajućeg Nacionalnog pokreta rusofila, za špijunažu, izjavio je tokom brifinga glavni tužilac Bugarske Sotir Cacarov.

Malinov je pušten uz kauciju od 50.000 leva i zabranjeno mu je da napušta zemlju.
Tužilac je takođe izjavio da je bugarska državna agencija za Nacionalnu bezbednost zabranila bivšem šefu RIŠ Leonidu Rešetnikovu ulazak u Bugarsku na 10 godina.

Cacarov je precizirao da su tužioci prikupili dokaze da se Malinov navodno stavio u službu dve strane organizacije sa sedištima u Ruskoj Federaciji: Društvo dvoglavih orlova i Ruski institut za strateške studije (RIŠ), prenosi bugarska agencija BTA.

Prema rečima zamenika generalnog tužioca Ivana Geševa, Malinov je radio u korist te dve organizacije skoro devet godina, a tokom poslednje tri godine sastao se sa tadašnjim direktorom RIŠ Leonidom Rešetnikovom i ruskim biznismenom Konstantinom Malofejevom.

Istraga sprovedena poslednjih dana donela je brojne dokumente koji pokazuju da je Malinov dobio novac za pružanje informacija o političkoj situaciji u Bugarskoj i na Balkanu, za organizovanje relevantnih događaja i za osnivanje političke partije koja bi se borila za promenu geopolitičkih interesa Bugarske.

Tokom pretresa, istražitelji su pronašli memorandum, koji je Malinov napisao na ruskom, opisujući potrebu za geostrateškim preusmeravanjem Bugarske na Rusiju i mere koje treba preduzeti da bi se to postiglo. Tema memoranduma bila je „potrebna geopolitička preorijentacija Bugarske, a dokumentu je dalje rečeno da bi se geopolitička preorijentacija Bugarske trebala zasnivati na pravoslavlju, slavenskoj kulturi i tradicijama, prenosi BTA

Bugarski predsednik Rumen Radev zatražio je od državnih tužilaca da iznesu „nepobitne činjenice“ u vezi sa optužbama za špijunažu protiv Malinova.
„Špijunaža u korist strane države je vrlo ozbiljna optužba, a ako istraga ne pruži nepobitne činjenice, postojaće sumnja da su se organi Bugarske koristili u izmišljenom spoljnopolitičkom scenariju“, saopšteno je iz pres službe predsednika Radeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.