U trendu

Bugarska: Predsednik pozvao Socijaliste da formiraju vladu

SOFIJA – Predsednik Bugarske Rumen Radev zatražio je danas od bugarskih socijalista da pokušaju da formiraju vladu uprkos malim šansama za uspeh.

Radev, predsednik najsiromašnije članice EU, pokušva da izbegne održavanje trećih opštih izbora u ovoj godini.

Socijalisti, treća po veličini politička partija u rascepkanom bugarskom parlamentu nakon izbora od 11. jula, pokušaće da obezbede većinu i predvode vladu nakon neuspešnih pokušaja pobednika na poslednjim izborima, anti-elitne stranke ITN i stranke desnog centra GERB, da formiraju vladu, prenosi Rojters.

Predsednica Socijalističke partije Bugarske Kornelija Ninova izjavila je da će zatražiti pregovore sa ITN i još dve manje stranke protiv korupcije koje žele da GERB, stranka koja je dominirala u bugarskoj politici u poslednjoj deceniji, bude i dalje u vlasti.

„Pred nama su dva izbora: ili formirati vladu koja će voditi narod kroz krizu, ili ponovo sazvati izbore i izaći na birališta“, rekla je Ninova nakon preuzimanja mandata za formiranje vlade.

Analitičari su skeptični da će socijalisti uspeti jer je prethodni pobednik ITN najavio da neće podržavati vladu u ovom sazivu parlamenta.

Snažno nezadovoljstvo javnosti zbog široko rasprostranjene korupcije osnažilo je podršku ITN, kao i dvema manjim antikorupcionim strankama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.