U trendu

Bugarske vlasti proteruju ruskog diplomatu

Bugarske vlasti saopštile su danas da će proterati jednog ruskog diplomatu, dan posle otkrića tužilaštva o ulozi šest Rusa u nekoliko eksplozija skladišta municije pre nekoliko godina.

„Ministarstvo inostranih poslova proglasilo je diplomatu nepoželjnom osobom i zatražilo od ruskih vlasti potpunu saradnju“ sa istražiteljima, navodi se u saopštenju ministarstva.

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva izjavila je da bi narednih dana mogle da budu preduzete „dodatne mere“.

Bugarska tradicionalno održava bliske ekonomske odnose sa Rusijom, ali je od oktobra 2019. došlo do tenzija izmedju dve zemlje zbog nekoliko slučajeva špijunaže.

Ukupno osam ruskih diplomata i jedan tehnički asistent u ambasadi proterano je iz Bugarske od 2019. godine.

Bugarsko tužilaštvo saopštilo je u sredu da je šest Rusa boravilo u Bugarskoj za vreme eksplozija i dodalo da je cilj bio sprečavanje isporuke municije Ukrajini i Gruziji 2011. i 2015.

Tužilaštvo navodi da je utvrdjena veza tih Rusa sa „teškim zločinima počinjenim na teritoriji drugih zemalja“, aludirajući na eksploziju u češkom skladištu oružja 2014. godine i pokušaj ubistva nervnim otrovom novičokom bivšeg špijuna Sergeja Skripalja 2018. u Velikoj Britaniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.