U trendu

Bugarski MIG-29 srušio se u Crno more

SOFIJA – Tokom redovne taktičke vežbe iznad bugarskih teritorijalnih voda u Crnom moru srušio se avion MIG-29 bugarskog ratnog vazduhoplovstva, a pilot se vodi kao nestao, saošteno je danas iz ministarstva odbrane Bugarske.

Avion MIG-29 je noćas, 45 minuta posle ponoći, nestao sa radara i u toku je spasilačka operacija u kojoj učestvuju jedinice mornarice, pripadnici združenih snaga operativne komande, ratno vazduhoplovstvo i pogranična policija, prenosi AP.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Bugarske Georgi Panajotov uputio se na mesto incidenta, a taktička vežba Šabla 2021 je prekinuta, prenela je ranije agencija BTA.

Panajotov je potvrdio da je utvrđeno u kom delu Crnog mora se srušio bugarski MIG-29, ali nije utvrđena tačna lokacija i još uvek nisu poznati uzroci ove nesreće.

Od ulaska u NATO 2004. godine Bugarska je pokušavala da zameni dotrajale avione u sastavu svog ratnog vazduhoplovstva, ali taj plan je odlagan zbog finansijskih poteškoća.

Ipak, 2019. godine Bugarska je potpisala ugovor o kupovini osam američkih lovaca-bombardera tipa F-16 i očekuje da joj prvi avioni budu isporučeni do 2023. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar