U trendu

Bukurešt: Broj poginulih u požaru porastao na 53

Broj poginulih u požaru koji je izbio u noćom klubu „Kolektiv“ u Bukureštu 30. oktobra dostigao je 53, pošto su tokom noći preminule još tri osobe, javili su danas rumunski mediji.

Jedna povređena osoba, koja je juče avionom prebačena u bolnicu u Francusku, jutros je preminula, prenela je agencija Ađerpres, pozivajući se na bolničke izvore.

Još dvoje povređenih je preminulo tokom noći u bolnici „Floreaska“ u Bukreštu, potvrdio je portparol te medicinske ustanove Bogdan Oprita.

Rumunski lekari su naveli da je oko 100 mladih povređenih i dalje u bolnicama u Bukureštu, među njima je 44 u kritičnom stanju.

Više prestoničkih bolnica su prijavile smrt pacijenata posle požara 30. oktobra u Bukureštu, u podrumskom noćnom klubu „Kolektiv“ tokom koncerta hevimetal grupe kada je iskra pirotehničkog sredstva zapalila dekor.

Tragedija je pokrenula masovne proteste protiv vlade i kritike mnogih zbog nepoštovanja sigurnosnih standarda u noćnom klubu, kao primera šireg problema Rumunije sa korupcijom.

Premijer Viktor Ponta, koji je bio pod pritiskom nedeljama od kada je počelo suđenje za korupciju, u sredu, 4. novembra, podneo je ostavku.

Preliminarna istraga ukazuje na brojna kršenja pravila bezbednosti u tom noćnom klubu, uključujući nedostatak izlaza za vanredne situacije i činjenice da je zapaljivi materijal korišćen za zvučnu izolaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.