U trendu

Bura u vezi poređenja anšlusa i situacije u Ukrajini

BEČ – Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izazvao je burnu raspravu zbog poređenja aktuelne situacije u Ukrajini sa „anšlusom“ Austrije nacističkoj Nemačkoj.

„Mi smo na sopstvenoj koži 1938. osetili kako je to kada vas ostave same“, rekao je Šalenberg za ORF govoreći o ukrajinskoj krizi.

Zamenik predsednik poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Jerg Lahtfrid ocenio je da je poređenje situacije u Ukrajini sa onom u Austriji 1938. neprihvatljiva revizija istorije, kao i povratak pogrešnom mitu da je Austrija bila prva žrtva Adolfa Hitlera.

Poslanica NEOS-a Henrike Bradšteter i odbornik u skupštini Beča Zelenih Martin Margulis optužili su Šalenberga za pokušaj revizije istorije.

Šalenberg je, nakon što je kritikovan, rekao da nije mislio na tezu da je Austrija prilikom „anšlusa“ bila žrtva nacista.

„Ono na šta sam mislio jesu masivni napori koji su postojali krajem 1937. i prva tri meseca 1938. da se postigne međunarodna reakcija i solidarnost, a protiv anšlusa je protest uložio samo Meksiko“, objasnio je on.

Ukrajina, kaže, svakako nije sama i može računati na solidarnost Evrope.

Austrijanci rado „zaboravljaju“ da je Adolf Hitler, vođa Trećeg rajha, bio Austrijanac, a i da je većina stanovništa proslavila „anšlus“ kao ujedinjenje germanskog naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar