U trendu

Burkina Faso proterala zvaničnika UN

UGADUGU – Ujedinjene nacije saopštile su danas da Burkina Faso nema osnova da naredi visokoj zvaničnici UN Barbari Manzi da napusti zemlju i da se na nju ne može primeniti princip „persona non grata“.

Ministarka spoljnih poslova Burkine Faso Olivija Ruamba optužila je Manzi da stvara negativnu sliku o bezbednosnoj situaciji u toj zemlji, prenosi Rojters.

„Njeni komentari i predviđanja haosa u narednim mesecima diskreditovala su našu zemlju i zaplašili potencijalne investitore“, rekla je Ruamba i istakla da se ta zemlja bori sa islamističkom pobunom od 2015. godine.

Portparol Generalnog sekretara UN Stefan Dužarik rekao je da je sekretar „sa žaljenjem primio tu vest“.

„Princip persona non grata ne važi za zvaničnike UN. Samo generalni sekretar ima ovlašćenje da o tome odlučuje, i to tek nakon pažljive istrage, da povuče nekog od zvaničnika UN.

Rojters navodi da je bezbednosna nesigurnost pogodila Burkinu Faso i okolni region i imala snažne posledice na ekonomiju i masovnu glad, a UN pruža osnovnu pomoć u uslovima ograničenog pristupa za humanitarne organizacije.

Burkina Faso jedna je od najsiromašnijih zemalja na svetu i bori se protiv militantskih grupa koje se povezuju sa Al Kaidom i Islamskom državom koji su od početka sukoba ubili više hiljada civila.

Britanska agencija navodi da je gotovo dva miliona ljudi iseljeno sa severa ze zemlje i žarišta sukoba i da mnogi od njih žive u kampovima pod kontrolom UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.