U trendu

C. Gora: Produžen program ekonomskog državljanstva

PODGORICA – Crnogorska vlada je na elektronskoj sednici odlučila da za godinu dana produži program ekonomskog državljanstva, odnosno, izdavanje crnogorskih pasoša u zamenu za investiranje u razvojne projekte u turizmu, prerađivačkoj industriji i poljoprivredi.

„Na taj način vlada je uvažila ekonomsku aktivnost investicija, a sa druge strane i principe Evropske unije u vezi ekonomskog državljanstva“, objasnio je izvor podgoričkih „Vijesti“.

Produženi program podrazumeva i strože uslove što znači da neće biti odobrenja za nove projekte, dok će svi investitori u roku od mesec dana morati da dostave vladi bankarsku garanciju u vrednosti od 50 odsto investicija.

Uz to, oni koji budu aplicirali za državljanstvo osim 100.000 evra koje su do sada morali da uplate u posebni Fond za razoj nerazvijenih opština, od sada će morati da izdvoje dodatnih 100.000 evra i u Fond za inovacije.

U okviru turističkih projekata planirano je i oko 2.800 smeštajnih jedinica, koje ako se sve završe povećavaju hotelsku turističku ponudu za oko 13 odsto.

Ukupna vrednost svih projekata je oko 450 miliona evra i oni treba da obezbede do 2.200 novih radnih mesta.

Protiv produžavanja programa bili su ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Sergej Sekulović i Đorđe Radulović.

Drugi izvor „Vijesti“ je kazao da je nastavak programa po njima sporan jer se dovodi u pitanje vizna liberalizacija, a i zbog toga što je prethodno javno iznet stav da se program završava i sa tim je upoznata i Evropska komisija.

Evropska unija je prošle godine pokrenula procedure protiv Kipra i Malte zbog „zlatnih pasoša“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar