U trendu

Čad: U sukobima stočara i farmera najmanje 19 poginulih

NDŽAMENA – Najmanje 19 ljudi je ubijeno, a više od 20 ih je ranjeno tokom prošlonedeljnih žestokih sukoba između nomadskih stočara i starosedelačkih farmera u južnom Čadu, saopštile su danas lokalne vlasti.

Nasilje je izbilo je u južnom ruralnom regionu Mojen-Čari, udaljenom više od 480 kilometara od glavnog grada te centralnoafričke države.

Borbe su počele nakon što su farmeri koji pripadaju etničkoj grupi Sara Kaba optužili stočare da uništavaju njihove useve šećerne trske, tvrde lokalni svedoci, prenosi Rojters.

Čitava sela i polja su zapaljena dok su preplašeni stanovnici bežali, ali portparol vlade Kulamalah je potvrdio da su pripadnici vojske raspoređeni da uspostave red.

Smrtonosni sukobi između pripadnika lokalnih zajednica su relativno česti u Čadu, uglavnom između stočara i farmera koji ih optužuju da devastiraju njihovo poljoprivredno zemljište.

Čad, regionalna zapadnoafrička sila i saveznik Zapada protiv islamskih ekstremista je od prošle godine država u previranju nakon sto je bivši predsednik Idris Debi 20. aprila prošle godine stradao na liniji fronta protiv pobunjenika sa severa zemlje, oko 100 kilometara od glavnog grada Ndžamene.

Debi je poginuo tokom obilaska trupa koje su se borile protiv islamskih ekstremista iz pobunjeničke grupe poznate kao Front za promene i saglasnost u Čadu (FACT).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar