U trendu

Čavušoglu: Turska se nada stabilnosti u Siriji

ANKARA – Turska se nada da će biti uspostavljena stabilnost u Siriji i ne želi da se tamo više proliva krv, izjavio je danas turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu, dan nakon što su Ankara i Moskva postigli sporazum o Siriji.

On je, takođe, rekao da će Turska povećati broj svojih vojnika u Idlibu nakon što je sa Rusijom dogovoreno uspostavljanje demilitarizovane zone kojom će patrolirati zajedno, preneo je Rojters.

„Rusija i Turska će sprovoditi koordinisane patrole uz granice Idliba. Potrebno je da dopremimo još vojnika ovde“, rekao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, autoputevi M4 i M5 koji prolaze istok – zapad i sever – jug kroz region Idliba povezujući grad Alepo sa prestonicom Damaskom i mediteranskom obalom biće otvoreni za saobraćaj do kraja godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštili su juče u Sočiju da su se dogovorili da uspostave demilitarizovanu zonu u sirijskoj provinciji Idlib, duž linije dodira pobunjeničkih i vladinih snaga.

Putin je, posle razgovora sa Erdoganom, rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da će ta zona, širine od 15 do 20 kilometara, biti uspostavljena do 15. oktobra, a da će njome patrolirati mobilne jedinice ruskih i turskih snaga, preneo je Rojters.

Ruski predsednik je rekao i da će iz demilitarizovane zone, do 10. oktobra, biti povučeno teško naoružanje.

Takođe je naveo da se iz te zone moraju povući radikalno nastrojeni pobunjenici uključujući Nusra front.

Prema njegovim rečima, sirijska vlada podržava ovaj pristup.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.