U trendu

CDT podneo US inicijativu za ocenu ustavnosti uzmena Zakona o predsedniku

PODGORICA – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) Crne Gore podneo je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti izmena Zakona o predsedniku Crne Gore koje se tiču promene ustavnih nadležnosti predsednika.

„Pozdravljamo izbor sudija Ustavnog suda, uz očekivanje da će u najkraćem roku biti izabran i četvrti nedostajući sudija i time ovaj sud biti kompletiran, kako bi svoj rad obavljao u punom kapacitetu“, saopšteno je iz CDT.

Oni su pozvali Ustavni sud da u hitnom roku pokrene odgovarajuće procedure i da se što pre izjasni o toj inicijativi.

„Imajući u vidu da sporne zakonske odredbe već proizvode pravno dejstvo i stvaraju političku destabilizaciju, brzina delovanja Ustavnog suda u zaštiti pravnog poretka u ovom slučaju je od velike važnosti. Izmene Zakona, usvojene u decembru 2022. godine, narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti i menjaju smisao crnogorskog Ustava“, navodi se u saopštenju.

Usvajanje ovog zakona, kako se navodi, predstavlja jedan u nizu postupaka parlamenta koji su usmereni na podrivanje demokratije, nakon neustavnog odlaganja lokalnih izbora, prekrajanja izbornih jedinica u toku izbornog procesa, razrešenja ministara u vladi koja je izgubila poverenje i sl.

„Spornim izmenama, umesto razrade ustavnih normi izvršeno je dopisivanje Ustava oduzimajući ustavna ovlašćenja predsedniku Crne Gore, da predlaže mandatara i postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu. Ustavna ovlašćenja predsednika države, koji se bira na neposrednim izborima, ne mogu biti predmet promene kroz akt niže pravne snage“, navode iz CDT.

Kao poseban problem vide to što ove odluke predstavljaju rezultat političkog sukoba sa pojedincem koji u datom momentu obavlja funkciju predsednika.

Dodatno, kako kažu, oduzimanje ovlašćenja koja su predsedniku data Ustavom, kao izvršnom organu, svodi instituciju predsednika na protokolarni organ što nije bila namera ustavopisca.

„Zato apelujemo na Ustavni sud da našu inicijativu što pre stavi na dnevni red i da sprovede transparentan postupak izjašnjavanja o njoj“, zaključuju u saopštenju.

Izmene Zakona o predsedniku odnose se na to da mandatar za sastav vlade može biti verifikovan u parlamentu, a nakon što je predsednik Milo Đukanović odbio da lidera Demosa Miodraga Lekića predloži za mandatara. Lekića je za mandatara predložila parlamentarna većina formirana nakon izbora u avgustu 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar