U trendu

CEMI: Većina u CG nema stav o sadržini Temeljnog ugovora

PODGORICA – Više od polovine crnogorskih građana nema stav o sadržini Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), dok svega 24 odsto smatra da je sadržina tog dokumenta prihvatljiva i da ga nije potrebno menjati, pokazalo je istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

To, kako su kazali iz te nevladine organizacije (NVO), ukazuje na potrebu za otvaranjem javne diskusije u kojoj će na transparentan način sve zainteresovane strane moći da daju komentare na tekst ugovora, a tokom koje će građani biti upoznati sa njegovom sadržinom i pravnim posledicama pojedinih članova.

CEMI je istraživanje sproveo na uzorku od 961 ispitanika na teritoriji Crne Gore, od petog do 22. marta.

“Svaki peti ispitanik (22 odsto) kaže da je donekle ili u potpunosti inforisan o sadržini Temeljnog ugoovra sa SPC”, naveli su iz CEMI-ja.

Dodaju da svoju informisanost značajno bolje procenjuju ispitanici srpske nacionalnosti i simpatizeri Demokratskog fronta (DF).

Navodi se da nije zabeležen konsenzus oko tajminga potpisivanja temeljnog ugovora i da je najučestaliji stav ispitanika da ne znaju da li i kad treba potpisati ugovor, njih 41 odsto, dok 27 odsto ispitanika smatra da je ugovor potrebno potpisati što pre.

“Da što pre treba potpisati ugovor smatra većina ispitivanih simpatizera DF-a i Demokrata, dok većina simpatizera Socijaldemokratske partije (SDP) smatra da ugovor ne treba potpisivati“, kazali su iz CEMI-ja.

Iz CEMI-ja su, prenosi podgorički Dan, naveli da je stav da je ugovor potrebno potpisati što pre učestaliji na jugu Crne Gore, dok je u centralnom delu u odnosu na ostatak države češći odgovor da ugovor ne treba potpisivati.

„Odgovor da je ugovor potrebno što pre potpisati je značajno učestaliji kod starije populacije, 65 i više godina, u odnosu na druge uzrasne grupe“, kazali su iz CEMI-ja.

Primetno je, kako su pojasnili iz te NVO, da odgovor zavisi od godina i što je osoba starija veća je verovatnoća da će imati stav da je potrebno da se ugovor potpiše odmah, a što je mlađa da je veća verovatnoća da će smatrati da ne treba potpisivati ugovor.

Navodi se da je uočena razlika u odnosu na tip naselja, pa je češći odogovor da je potrebno odmah potpisati ugovor kod stanovnika sela, u odnosu na gradove. Odgovor da ugovor treba potpisati što pre je dominantan kod ispitanika koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

Na pitanje smatraju li da temeljni ugovor treba potpisati sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), 23 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, dok se 31 odsto protivi toj ideji.

“Ostalih 46 odsto ispitanika odbija da odgovori na ovo pitanje ili nema stav”, naveli su iz CEMI-ja.

Kako su kazali, odogovor “ne” dominantan je među ispitanicima koji se izjašnjavaju kao Srbi, među simpatizerima DF-a, Demokrata i buduće partije Milojka Spaića i Jakova Milatovića, dok je odogovor „da“ dominantan kod simpatizera SDP-a.

“Većina izjavljuje da ili nema stav ili ne želi da iskaže stav oko pitanja da li CPC treba dati ista prava kao i SPC, dok 12 odsto smatra da treba da dobije manja prava, devet odsto veća prava, a gotovo svaki peti ispitanik smatra da CPC treba da dobije ista prava koja ima SPC u Crnoj Gori”, rekli su iz CEMI-ja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar