U trendu

Cene nekretnina u HR rasle najviše u EU

ZAGREB – Cene nekretnina u Hrvatskoj u prosloj godini dostigle su rekord u poređenju s drugim zemljama EU, a prema poslednjim podacima Eurostata, u poslednjem tromesečju prošle godine zabeležen je rast 17,3 odsto, najviše u EU.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, ionako snažan rast na tržištu nekretnina (u trećem kvartalu 14,8 posto) tako je dodatno ubrzan dok je u Evropi već na delu silazni trend: stopa rasta spustila se sa 7,3 posto u trećem kvartalu na 3,6 posto u poslednja tri meseca.

Osim u Hrvatskoj, po dvocifrenoj stopi, cene su nastavile rast u još sedam zemalja, najviše u Estoniji (16,9) i Mađarskoj (16,5 odsto). Četiri zemlje, navodi se, istovremeno beleže pad cena kuća i stanova: u Danskoj su bile 6,5 posto niže nego u istom razdoblju 2021., u Švedskoj 3,7 posto, u Nemačkoj 3,6 posto, a u Finskoj 2,3 posto.

Cene stambenih objekata u prošloj godini u odnosu na 2021. u proseku su u Zagrebu skočile za 17,9 posto, na Jadranu za 12,3 posto, a na ostalim područjima bile su više za 15,3 posto, piše list.

Uz već poznate razloge poskupljenja stambenih nekretnina poput povoljnih uslova kreditiranja, mera APN-a i povećanih prihoda od turizma, godina uoči ulaska Hrvatske u evropodručje i Šengen očito je bilo vrlo podsticajna za strance, koji su u još većem broju kupovali kuće i apartmane u Hrvatskoj.

Tešsko je predvideti, kažu, da li je taj trend dostigao vrhunac imajući u vidu da se pad cena očekivao još pre nekoliko godina, kada su se poklopili pandemija i potresi, ali to se ipak nije dogodilo.

Ali, piše list, mnogo toga upućuje na zaključak da ni Hrvatska neće moći dugo da izbegava promene na tržištu: krediti postaju skuplji, kamatni rizici rastu, a i vlada je odlučila da okonča subvencioniranje kredita koje traje od 2017.

Iako su cene nekretnina u mnogim razvijenim zemljama već pale, taj je proces, prema pisanju britanskog Ekonomista, daleko od kraja. Od SAD-a do Novog Zelanda prodaja stanova pada jer centralne banke zaoštravaju monetarnu politiku, piše Jutarnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar