U trendu

Centralnoafrička Republika: Zašto smo povukli priznanjeKosova

BANGI – Centralnoafrička Republika smatra da Beograd i Priština treba da pronađu konsenzus za rešavanje situacije na Kosovu, izjavila je ministarka inostranih poslova Centralnoafričke Republike Silvi Bajpo-Temon, objašnjavajući zašto je ova država povukla priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova.

Ona je u intervjuu Sputnjiku rekla da se o toj temi mnogo govorilo u medijima i dodala da je stav Centralnoafričke Republike vrlo jasan, jer su oni država koja je upravo prevazišla krizu.

„Rešenje naše krize bilo je postignuto zahvaljujući jasnoj volji da se mirno reši problem, to jest putem dijaloga“, rekla je Bajpo-Temon.

„Svejedno da li se sada govori o situaciji na Kosovu i u Srbiji ili bilo kojoj drugoj državi, stav CAR je da treba pronaći konsenzus“, istakla je ona.

„U vezi s tim je u toku proces pod okriljem EU, čiji cilj je da se pronađe mirno rešavanje za dve države, zato je odluka CAR usmerena na to da se stimulišu obe strane na dijalog, da se nađe rešenje koje će biti na dobrobit oba naroda“, rekla je Bajpo-Temonova.

Sputnjik podseća da je u julu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koje je precizirala stav da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Dačić je pokazao diplomatsku notu koju je, kako je rekao, dobio iz Centralnoafričke Republike i u kojoj ta zemlja navodi da ne priznaje Kosovo.

On je kazao da se u noti navodi da Centralnoafrička Republika podržava suverenitet Srbije i vladavinu prava, kao i da se zalaže za dijalog sa Prištinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.