U trendu

Čerčilovo pismo iz 1929. godine na aukciji u Londonu

LONDON – Pismo iz 1929. godine u kojem Vinston Čerčil naziva donji dom britanskog parlamenta svojom „pozornicom“, ali i razmišlja o napuštanju politike, sledeće nedelje će se naći na aukciji u Londonu.

U pismu svom prijatelju Frederiku Ponsonbiju, budući ratni premijer pisao je o bavljenju „ugodnijim i profitabilnijim“ zanimanjima od poslanika u parlamentu, prenosi agencija Rojters.

Mesecima ranije, u maju 1929. godine, konzervativci su izgubili vlast na izborima i na njihovo mesto je došla vlada laburističke manjine, iako je Čercil zadržao mesto člana parlamenta za Eping.

„Čerčil je tada razmišljao o svojim sledećim koracima“, rekao je šef odseka za knjige i rukopise aukcijske kuće Bonam Metju Hejli.

Hejli navodi da je u to vreme Čerčil krenuo na turneju po Americi, na veliki odmor sa porodicom i da je pisao svom velikom prijatelju.

U tom pismu je Čerčil naveo da je „Donji dom uvek bila njegova pozornica.“

Mnogi istoričari posmatraju deceniju između 1929. i 1939. godine kao Čerčilove „divlje godine“, iako je on ostao angažovan na nekoliko pitanja, uključujući Indiju i pretnju Nemačke Adolfa Hitlera, pre nego što je postao premijer 1940. godine.

Pismo će se naći na aukciji u Bonamu 15. septembra i očekuje se da će dostići cenu između 4.000 i 6.000 funti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.