U trendu

Cereteli pozvao na saradnju OEBS i NATO

BRATISLAVA – Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Džordž Cereteli, poslanik iz Gruzije, govorio je danas na prolećnoj sednici Parlamentarne skupštine NATO, pozivajući obe organizacije da ojačaju svoje partnerstvo kako bi postigle sigurnu i bezbednu Evropu bez podela.

U svom obraćanju, Cereteli je istakao da izazovi evropskoj bezbednosnoj arhitekturi pozivaju na veću transatlantsku i panevropsku saradnju, navodi se u saopštenju OEBS.
„Sukobi koje smatrate da su na granici NATO-a, nalaze se u samom srcu OEBS-a, kako u smislu geografije tako i članstva“, rekao je predsednik Cereteli i dodao da su Gruzija i Ukrajina sastavni deo te organizacije. „Njihove patnje i brige su u središtu naših razgovora, a njihova težnja da se pridruže NATO-u je suvereno pravo koje treba poštovati i podržavati“, rekao je on.

Predsednik Cereteli je istakao angažman OEBS-a u Ukrajini i pozvao parlamentarce NATO-a da pomognu u ublažavanju humanitarne situacije na terenu, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, iako su ova previranja na pragu NATO-a, potrebno je preduzeti mere kako bi se sprečilo dalje prelivanje nesigurnosti i eskalacija.

Uprkos neslaganjima s ruskim predstavnicima u vezi s određenim pitanjima, predsednik je naglasio potrebu da Parlamentarna skupština OSCE-a ostane inkluzivni forum, ističući da se „dijalog mora nastaviti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.