U trendu

Černobilj: Deca začeta nakon katastrofe nemaju mutacije DN

LONDON – Deca roditelja koji su bili izloženi radijaciji iz Černobilja nemaju veći broj mutacija DNK, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Jedan od vodećih istraživača Stiven Čenok, iz američkog Nacionalnog instituta za kancer, koji je nadgledao istraživanje, objasnio je da je naučni tim obuhvatio 130 porodica i da je poređen DNK roditelja koju su bili izloženi černobiljskoj radijaciji 1986.godine i njihove dece začete nakon nesreće, i da rezultat sugeriše da oni ne nose više DNK mutacija od one rođene od bilo kog drugog roditelja.

Gardijan prenosi da je studija objavljena u uglednom časopisu „Sajens“ jedna od prvih koja je sistematski procenila promene u stopi mutacije kod ljudi kao odgovor na veštačku katastrofu, poput slučajnog izlaganja zračenju.

Pored pružanja novih uvida u to kako zračenje utiče na ljudsko telo, nalazi istraživanja bi trebalo da pomognu drugim ljudima koji su možda bili izloženi zračenju, poput onih koji žive blizu japanske Fukušime, da se ohrabre za povratak kućama ili za ostvarivanje kao roditelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.