U trendu

Češka: Donacija Litvaniji za ogradu prema Belorusiji

VILJNUS – Češka je postala prva država članica EU koja je uplatila sredstva Litvaniji za izgradnju barijere duž granice sa Belorusijom zbog naglog povećanja migracija.

Češka donacija, vredna pola miliona evra, dolazi u trenutku kada Litvanija lobira kod EU da finansira ogradu prema Belorusiji, visoku tri metra, koja bi se prostirala na više od 500 km po ceni od oko 152 miliona evra, prenosi Rojters.

„Imamo opravdan razlog da bolje zaštitimo spoljne granice EU i treba u potpunosti podržati one države članice, uključujući Litvaniju, koje su spremne da rade svoj posao u tom smislu. Lukašenkovi drski postupci zahtevaju dodatne sankcije beloruskom režimu“, porčio je češki ministar inostranih poslova Jakub Kulhanek danas u Viljnusu najavljujući donaciju.

EU je optužila beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da migrante sa Bliskog istoka šalje u EU, kao odmazdu za sankcije uvedene njegovoj zemlji zbog kršenja ljudskih prava.

Litvanija je ove godine primila više od 4.000 migranata, u poređenju sa 81 tokom prošle, a Poljska i Letonija su takođe registrovale povećan broj migranata iz Belorusije.

Poljska je u četvrtak proglasila vanrednu situaciju u dva regiona koji se graniče sa Belorusijom, nakon povećanja ilegalnih migracija za koje je Varšava okrivila svog suseda i zbog najavljenih vežbi Rusija-Belorusija „Zapad-2021“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.