U trendu

Češka ne želi eskalaciju odnosa sa Rusijom

PRAG – Češka teži izgradnji uzajamno korisnih i uvažavajućih odnosa sa Rusijom i nije zainteresovana za eskalaciju, izjavio je ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek u intervjuu slovačkom listu Pravda.
„Nismo zainteresovani za eskalaciju odnosa. Rusija je važan evropski akter i tako će ostati i u budućnosti. Postoje područja u kojima imamo suprotne interese. Postoje i takva područja u kojima na isti način vide određena pitanja i potrebu u potrazi za zajedničkim rešenjima “, rekao je diplomata, prenosi Tas s.
Prema Kulhaneku, republika poziva na „pragmatično rešavanje veza“ sa Rusijom.

„Češko-ruski odnosi ulaze u izazovnu fazu, ali verujem da ćemo nešto kasnije uspeti da ih ispeglamo tako da postanu obostrano korisni. Za ovo je potrebno uzajamno poštovanje“, naglasio je ministar.
Češke vlasti su 17. aprila iznele tvrdnje da je Rusija navodno bila umešana u eksplozije na skladištima oružja u Vrbeticama 2014. godine i proterale su 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi, označivši ih obaveštajnim službenicima. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uložilo je odlučan protest, proglasivši 20 zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi personae non gratae.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.