U trendu

Češka policija suzavcem protiv izbeglica koje traže deportaciju u Nemačku

Češka policija intervenisala je suzavcem protiv izbeglica u izbegličkom logoru Bezdezem, koje su se pobunile zato što na deportaciju čekaju baš u tom centru s posebnim nadzorom.

Izbeglice su u poslednja dva dana više puta protestovale, zahtevajući da umesto u zemlje iz kojih su došle budu deportovane u Nemačku. U jučerašnjem izlivu gneva demolirale su prostorije u centru.

U tom izbegličkom centru u centralnoj Češkoj smešteno je 380 izbeglica, mahom mladih muškaraca bez porodica, koji čekaju na deportaciju u zemlje u kojima su ušli u šengenski prostor.

U skladu sa češkim zakonima, ne smeju da izlaze van centra i oduzeti su im mobilni telefoni i novac. U četvrtak je iz logora pokušalo da pobegne 60 nelegalnih imigranata a kada je policija dovela pojačanja i zaustavila ih, počeli su da uništavaju nameštaj i prozore a oštetili su i jednu od kapija. Zbog pobune, juče je u logor u Bjelu pod Bezdezom došao češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec i upozorio izbeglice da moraju da poštuju češke zakone dok su na njenoj teritoriji. Zahteve da im se vrate novac i mobilni telefoni – koje će po zakonu dobiti natrag tek kada budu napuštali Češku – kao i glavni zahtev da ih češke vlasti hitno deportuju ali u Nemačku, ministar je odbio kao nemoguće. „Verovatno su videli proteste izbegica u Kaleu u Francuskoj i time se inspirisali. Ljudi koji su ovde moraju da shvate da su u tuđoj zemlji i da poštuju češke zakone. Nedostaje im pokornost“, kazao je Hovanec. Nakon odlaska ministra izbili su još žešći protesti i iz izbegličkog logora je pokušalo da se probije oko 100 muškaraca. „To su izbeglice iz Avganistana, Pakistana i Iraka. Nekon bezuspešnih apela na engleskom i na arapskom jeziku, policija je intervenisala suzavcem a neke izbeglice sputala lisicama“, kazala je portparol lokalne policije Kateržina Rendlova. Iz tog centra nakon pobune evakuisane su zbog bezbednosti žene i deca a logor čuvaju jake policijske snage a takodje i specijalci za rasturanje demonstracija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.