Češki muslimani na misi u crkvi u Pragu kao protest protiv islamskih terorista

Preko 80 muslimana iz Češke okupilo se sinoć u crkvi Presvetog srca Isusa u Pragu na katoličkoj misi da iskažu solidarnost sa hrišćanima i osude islamski terorizam i Islamsku državu koja zloupotrebljava religiju, a nakon mise je oko 200 muslimana i Čeha napravilo oko crkve živi lanac.

„Svaki ljudski život je svet. Plašim se da mržnja protiv napadača može da se okrene protiv nas. Bilo bi razumljivo da nam okrenete ledja ali drago nam je što ste nas podržali. Moramo zajedno da odlučno osudimo terorizam“, kazala je na demonstraciji solidarnosti čeških muslimana sa žrtvama terorističkih napada u Evropi Romana Červenkova iz muslimanske nevladine organizacije Al Firdaus.

Červenkova je kazala da će zli jezici reći da muslimani nemaju šta da traže na misi u katoličkoj crkvi.

„Najmanje što možemo da učinimo za hrišćane jeste da zajedno odamo poštu svešteniku koga su ubili teroristi koji se kriju iza islama. Razumem da se Česi plaše i zato smo tu da pokažemo da osudjujemo terorizam i da se to čuje“, kazala je Červenkova.

Na svoj protest protiv islamskih terorista i Islamske države češki muslimani doneli su transparente sa nacrtanom češkom zastavom kao simbol da poštuju Češku i njenu pravnu državu i sa porukama „Čovečnošću i bratstvom porazićemo terorizam“, „Teroristi žele smrt mi želimo život“ ili „Svi smo pod istim krovom“, uz potpis „Muslimani u Češkoj“.

Katolički sveštenik Petr Beneš, koji je služio misu,  podsetio je na apele pape Franje da hrišćanstvo ne sme da napusti svoje vrednosti kao što su ljubav, razumevanje, tolerancija i prihvatanje, jer će tako u stvari najlakše izgubiti svoj pravi identitet koji svi tako bučno brane.

Češki muslimani koji su hteli da glasno osude terorizam i solidarišu se sa Evropom i žrtvama terorističkih napada imali su probleme da nadju crkvu u kojoj bi prisustvovali misi, iako je Češka katolička crkva njihovu inicijativu dobre volje pozdravila.

Na sinoćnji protest došlo je i 20 aktivista čeških ekstremističkih pokreta protiv islama s bedževima Bloka protiv islama sa precrtanom džamijom i skandirala „Mi smo ovde kod kuće“.

Češka ima malu, ali, po priznanju češkog MUP-a, dobro integrisanu, gotovo neprimetnu zajednicu muslimana od oko 20.000 vernika, a iako su izbeglice u širokom luku zaobilazile Češku, zemlju je zahvatila panika od muslimanske terorističke najezde u tolikoj meri da su Česi policiji prijavljivali i dimničare na susednom krovu kao izbeglice muslimanske teroriste.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.