U trendu

Češki premijer: Bregzit nije smak sveta

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas da to što su Britanci izglasali na referendumu odlazak iz Evropske unije nije smak sveta, a nikako kraj EU.

Sobotka je povodom ishoda britanskog referenduma ocenio da je sada najvažnije da se minimalizuju posledice i Unija promeni hitno tako da može da opstane i ponovo zadobije povrenje Evropljana.

„Britanija je krenula drugačijim putem a ne putem evropske integracije. To je važna i ireverzibilna odluka. Britanija će imati manji uticaj na to što se u Evropi dešava a njihova zemlja će biti slabija i manje važna. U narednim godinama boriće sa za to da u njoj ostane Škotska“, rekao češki premijer.

Bohuslav Sobotka apelovao je da se EU sada brzo i racionalno dogovori sa Velikom Britanijom od izlasku, ocenivši da je neophodno da se minimalizuju negativne posledice po gradjane EU i Češke.

„EU mora hitno da se promeni. Ne zato što je Britanija izašla već zato što joj je potrebno daleko veća podrška gradjana. Za Češku EU predstavlja najbolju garanciju mira, stabilnosti i prosperiteta koja može da se zamisli ali mora da prodje kroz promene koje će joj obezbediti vitalnost i poverenje gradjana“, kazao je Sobotka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar