U trendu

Ceski Senat odustao od plana da Zemanu oduzme ovlascenja

PRAG – Češki Senat odustao je danas od plana da se hospitalizovanom predsedniku Milošu Zemanu privremeno oduzmu ovlašćenja zbog njegovog lošeg zdravlja, nakon što je javno rekao da je dovoljno zdrav da imenuje novog premijera.

Češki predsednik Zeman (77) nalazi se u bolnici od 10. oktobra, a zakonodavci su raspravljali o izglasavanju pravila poznatog kao član 66, da mu se oduzmu ovlašćenja ako ne bude bio u stanju da imenuje novu vladu koja bi zamenila vladu premijera Andreja Babiša koji je izgubio izbore prošlog meseca, navodi agencija Rojters.

U svom prvom javnom obraćanju od izbora 8. i 9. oktobra, Zeman je u intervjuu za radio prošlog petka rekao da očekuje da će za premijera imenovati opozicionog lidera Petera Fijalu.

Vlasti nisu zvanično objavile Zemanovu bolest, ali je jedan od njegovih doktora prošle nedelje rekao da pati od bolesti jetre.

Zemanov medicinski tim saopštio je u petak da se njegovo stanje poboljšalo, ali da i dalje ne može u potpunosti da obavlja svoj posao i da će verovatno morati još nekoliko nedelja da ostane u bolnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar