U trendu

Četiri Palestinca ubijena u izraelskoj vojnoj raciji na Zapadnoj obali

U izraelskoj vojnoj raciji ubijena su danas četiri Palestinca, uključujući jednog 16-godišnjaka, kraj grada Dženina na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su palestinski zvaničnici.

Izraelska vojska je potvrdila da su vojnici ušli u izbeglički logor Dženin, ali nije obelodanila detalje.

Vojne racije su česte u tom području koje se smatra uporištem palestinskih ekstremista.

Na amaterskom video snimku se vidi kako su Palestinci opkolili jedan automobil sumnjajući da su u njemu prerušeni izraelski vojnici. Na drugom snimku se vidi kako vojna vozila vuku taj automobil.

Od početka ove godine ubijena su 83 Palestinca, uključujući današnje žrtve.

Izrael je pojačao hapšenje na Zapadnoj obali pre godinu dana posle niza palestinskih napada na Izraelce. U tim napadima je ove godine ubijeno 14 ljudi na izraelskoj strani.

Po podacima AP-a oko polovine ubijenih Palestinaca ove godine je bilo povezano sa ekstremističkim organizacijama.

Izrael tvrdi da su većina ubijenih bili ekstremisti, ali su ubijeni i mladići koji su protestovali zbog racija, uključujući dečake i ljude koji nisu bili umešani u sukobe.

Ovaj talas nasilja je jedan od najgorih u konstantnom neprijateljstvu dva naroda na Zapadnoj obali.

Po podacima izraelske organizacije za ljudska prava Becelom, prošle godine je na toj teritoriji i u istočnom Jerusalimu ubijeno gotovo 150 Palestinaca, najviše od 2004. U isto vreme u palestinskim napadima na Izraelce ubijeno je 30 ljudi.

Izrael je u ratu 1967. godine osvojio Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim, gde Palestinci teže da osnuju nezavisnu državu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar