U trendu

CG izgubila 759.662,60 iz IPARD programa EU za 2021.

PODGORICA – Crna Gora je iz IPARD programa Evropske unije izgubila 759.662,60 evra za 2021. godinu, jer sredstva nije iskoristila na vreme, a program za ovu godinu dostavila je Evropskoj komisiji 24. marta i on je trenutno u proceduri procene, saopšteno je portalu RTCG iz Delegacije EU u Podgorici.

Reč je o predpristupnim programima za ruralni razvoj preko koga je moguće ođednom dobiti podršku za više različitih vrsta investicija.

Vezano za IPARD II iz ambasade EU objašnjavaju da je Crna Gora na kraju 2021. godine izgubila 759.662,60 evra jer ta sredstva nisu utrošena na vreme.

Evropska komisija usvojila je i objavila 23. marta ove godine IPARD program za ruralni razvoj u okviru IPA u kome se Crna Gora ne pominje.

“Četiri usvojena programa IPARD III (Albanija, Severna Makedonija, Srbija i Turska) dostavljena su Evropskoj komisiji još krajem prošle godine. Interne konsultacije i procedure razmatranja u Komisiji, koje uključuju i razmatranje od eksperata iz zemalja članica EU na Odboru za IPA III, zahtevaju određeno vreme. Iz tog razloga je Komisija usvojila ove programe 9. marta 2022. Program IPARD III Crne Gore dostavljen je Evropskoj komisiji 24. marta 2022. i trenutno je u proceduri procene. Kada se pozitivno okonča proces procene i razmatranja, uključujući i na Odboru za IPA III, biće doneta posebna odluka Komisije kojom se usvaja Program IPARD III Crne Gore. U slučaju pozitivnog ishoda svih razmatranja, očekujemo da će program biti usvojen do kraja maja”, rekli su iz Delegacije EU.

Što se tiče ocene EU revizora vezano za stanje u Agenciji za plaćanje, posebno ocena spremnosti službenika u agenciji, Iz Delegacije su kazali da su trenutno Crnoj Gori povereni zadaci implementacije budžeta za tri programske mere IPARD II.

To su, kako su rekli, M1, investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava, M3, investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda i M7, diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

“Dok je akreditacija za sprovođenje M1 i M3 puna, za M7 je uslovna. Uslovna akreditacija za M7 znači da postoje određeni uslovi koje treba ispuniti pre pune implementacije ove mere. U tu svrhu, postoji Akcioni plan koji su izradila nacionalna IPARD tela, a koji uključuje relevantne mere koje je potrebno preduzeti. Nakon njegove realizacije, revizori EK mogu ukinuti uslove na M7. Ti uslovi se uglavnom odnose na postojanje dovoljnog i kvalifikovanog osoblja u strukturama, čime se obezbeđuje pravilna implementacija programa”, poručili su iz Delegacije EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar